Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Cafe philo ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Π ρ ό σ κ λ η σ η
“Café philo”
Κυριακή 2 Μαΐου 2009,
στις 12:00 με 14:00
«STOA»
Πατησίων 101 και Κοδριγκτώνος


“Κοινοβουλευτισμός και Δημοκρατία”


« café philo » στην Αθήνα
από την ΑΓΟΡΑ στο Café: ένα γοητευτικό ταξίδι επιστροφής

εισαγωγή
«Café philo», ονομάστηκαν οι φιλοσοφικές συναντήσεις κάποια κυριακάτικα πρωινά σ΄ένα καφέ στο Παρίσι.


Τα Café philo άρχισαν την δεκαετία του 1990 από τον Marc Sautet, στο Café de Phares στην Place de la Bastille. Στο τέλος της δεκαετίας υπήρχαν πια αρκετά, και το πρόγραμμά τους άρχισε να δημοσιεύεται στις εφημερίδες.
Τα θέματα αντλούνται από διαχρονικά ερωτήματα, υπαρξιακές αναζητήσεις και από την επικαιρότητα.
Δεν αποσκοπούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά στο ταξίδι της αναζήτησης, της ανταλλαγής σκέψεων, ιδεών, προβληματισμών και στην επικοινωνία, μεταφέροντας τη γνώση και την αναζήτηση του ακαδημαϊκού χώρου, στην οικεία ατμόσφαιρα ενός café.

Η πρόθεσή μας είναι να διοργανώσουμε το δικό μας café philo στην Αθήνα.
Δεν θα επιδιώξουμε μια απλή «μεταφορά», αλλά την δημιουργία ενός χώρου σκέψης και ανάσας, μακριά από τη φλυαρία του κενού, αλλά και το απόμακρο του «μυημένου».

Η συζήτηση ξεκινά κάθε φορά με έναν εισηγητή (15΄-20΄) που θέτει τους άξονες και το πλαίσιο της συζήτησης. Υπάρχει κάποιος συντονιστής, ενώ παράλληλα ο εισηγητής έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει όποτε το κρίνει απαραίτητο.

Σήμερα, που η σκέψη και η ανάλυση έχει αντικατασταθεί από την άποψη, τα café philo μπορούν να αποτελέσουν ένα φιλόξενο χώρο για όσες και όσους δεν έχουν ξεχάσει να συνταξιδεύουν.

Η συνάντηση θα γίνει στο χώρο του bar «STOA» στην Πατησίων, την Κυριακή 2 Μαΐου, στις 12:00 με 14:00,

Το θέμα αυτής της δεύτερης συνάντησης θα είναι: Δημοκρατία, η αναζήτηση της έννοιας, πέρα και έξω από τη χρήση του όρου Δημοκρατία.

Ο προβληματισμός μας:
Στην τηλεόραση, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και σχεδόν σε κάθε συζήτηση παρατηρείται μια διαρκής σύγχυση γύρω από την έννοια της δημοκρατίας. Το πλήθος των προσδιορισμών που χρησιμοποιούνται (κοινοβουλευτική, αστική, σοσιαλιστική, λαϊκή, έμμεση, αντιπροσωπευτική, κ.ά.) καθιστά προβληματικό το νόημά της. Η σύγχυση επιτείνεται από το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα σύγχρονα πολιτεύματα καλούνται και αυτοαποκαλούνται «δημοκρατίες» και επικαλούνται τον λαό ως «πηγή» της εξουσίας και νομιμοποιητικό παράγοντα του πολιτεύματος. Θα πρέπει συνεπώς να γίνει μία ουσιαστική εξέταση του νοήματος της δημοκρατίας, ώστε να συναχθούν οι διαφορές της με τα σύγχρονα πολιτεύματα. Η εξέταση αυτή είναι ουσιαστική προϋπόθεση για κάθε περαιτέρω συζήτηση αλλά και για την ιδεολογική και πολιτική χειραφέτηση.

Την εισήγηση θα κάνει ο Γιώργος Ν. Οικονόμου,
για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Γιώργος Ν. Οικονόμου σπούδασε Μαθηματικά, Μουσική και Φιλοσοφία. Έχει Master φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παρακολούθησε στο Παρίσι τα μεταπτυχιακά σεμινάρια των Κ. Καστοριάδη, J. Derrida, A. Touraine, P. Bourdieu, J. Bouveresse. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες και διαλέξεις και ομιλίες. Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορούν τα βιβλία του Η άμεση δημοκρατία και η κριτική του Αριστοτέλη (2007) και Η αριστοτελική πολιτεία (2008), Από την κρίση του κοινοβουλευτισμού στη Δημοκρατία (2009).


*Για την επιβεβαίωση της συμμετοχής σας παρακαλούμε απαντήστε στο mail kapassa@otenet.gr,
τηλέφωνο επικοινωνίας: 693 2 97 9000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου